Je tuin in vakantiemodus
Ga je deze zomer met vakantie, wanneer je tuin volop in bloei staat? En wil je van die geurende bloemen, en misschien ook vruchten en groenten ook na je vakantie nog maximaal genieten? Dan dringen zich voor je vertrekt enkele tuinklussen op.
Meestal geef je je tuin een grondige beurt in de lente en de herfst. Veel minder in de zomer, hoewel hij dan het beste van zichzelf geeft en dus veel zorg nodig heeft. Dit is immers het moment waarop je borders, je bakken en potten vol geuren en kleuren staan, de tomaten en bessen rood worden, de courgettes sneller groeien dan ooit en jonge plantjes kwetsbaar zijn voor uitdroging. Maar met wat voorbereiding overleeft je tuin wel tot je terug bent uit vakantie.
Bescherm bakken en potten. Als je geen voorzorgen neemt, is de kans groot dat je prachtige bloemen er na je vakantie zielig bijstaan: treurende stengels, verwelkte bloemen. In bakken en potten droogt de aarde immers snel uit en verarmt ze. Verhuis ze daarom naar een schaduwplek waar de wind geen vrij spel heeft, onder een boom of tegen een muur op het noorden. Geef ze een tot twee weken voor je vertrek geen meststof meer en zorg dat ze tijdens je afwezigheid water krijgen. Doe een beroep op je buren of plaats een automatisch druppelsysteem (te koop in tuincentra). Je kan je bakken en potten ook rond een grote waterbak plaatsen en ze elk via een dikke draad wol met het water verbinden. Die zorgt dan voor de waterverdeling. En bedek de aarde met een laag stro om verdamping tegen te gaan. Een kweker gaf ons deze tip: “Snoei je potplanten voor je vertrek kort en geef ze wat meststof (niet te veel). Bij je terugkeer zullen hun bladeren mooi groen zijn en de planten een tweede keer bloeien tot oktober, en bij mild weer, misschien zelfs tot december”. Ga je maar een paar dagen weg, dompel dan elke pot voor je vertrekt in een emmer water onder tot er geen belletjes meer opborrelen.
Pluk zoveel je kan. Liever dan vogels en slakken je groenten, kersen of aalbessen te laten kaalvreten, kan je voor je vertrekt alles wat plukrijp is plukken en je oogst invriezen, weggeven, inmaken, verwerken tot confituur of meenemen op vakantie.
Schoffel erop los, bedek de bodem. Een goede schoffelbeurt is even veel waard als twee keer water geven! Door het onkruid te verwijderen vormt het immers geen concurrentie meer voor je sierplanten als het op waterverbruik en voedingsstoffen aankomt. Breng ook een royale laag bodembedekking – stro, schors, haksel... – aan tussen je sierplanten. Je houdt er onkruid mee weg, de bodem blijft vochtig en het strooisel verandert mettertijd in humus.
Snij verwelkte bloemen weg. Op die manier behouden je eenjarige en je vaste planten hun groeikracht tijdens je afwezigheid en zullen ze bij je terugkeer nieuwe knoppen hebben aangemaakt. Snij om dezelfde reden de toppen en wilde takken van tomatenplanten weg.
Maai je gazon niet te kort. Zo verminder je de kans dat het gras geel wordt.
Zet de slak een hak. Wil je je slaplantjes heel terugzien, zet dan een – natuurlijk of biologisch – bestrijdingsmiddel tegen slakken in.
Geef de avond of de ochtend voor je vertrekt veel water. Begiet alles: je bloembakken, je borders, je groentebedden... Prettige vakantie!
Bij je terugkeer
Wanneer je terug bent uit vakantie hebben je planten al je aandacht nodig om hun prachtkleuren terug te krijgen.
Bloembakken en potten. Snij weg wat verwelkt is of er slapjes bijhangt. En geef vooral veel water, in verschillende keren. Bij de eerste gietbeurt houdt de aarde het water immers niet vast.
Moestuin en borders. Ook hier is wegsnijden de boodschap: uitgebloeide vaste planten, verwelkte bloemen, verbrande bladeren, dode takken, groenten die zaad schieten, beschadigde en rotte vruchten... Verwijder de uitgedroogde planten en plant er nieuwe in de plaats. Wacht tot ’s avonds om royaal water te geven. Op de vrijgekomen plekjes in je moestuin kan je nieuwe slaplantjes planten.
Zoek een tuinoppas
Je kan ook iemand zoeken die op je tuin past wanneer je op vakantie bent. Je kan aan een buur, een familielid of een vriend vragen om voor je tuin te zorgen en hem een wederdienst bewijzen als hij met vakantie gaat. Je kan ook een beroep doen op een woningoppasdienst: je huis wordt dan tijdens je vakantie gratis bewoond door mensen die in ruil je eigendom bewaken, op je hond passen en je tuin onderhouden. Taxistop bemiddelt bijvoorbeeld al heel lang voor woningoppas (www.woningoppas.be).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier