Kokos in de keuken
Denk je bij kokos meteen aan de grote, harige vrucht waar je met een rietje een tropisch cocktail uit drinkt? Wel er is veel meer dat je er in de keuken van kan gebruiken: kokoswater, kokosmelk, kokosolie, kokosboter... Inspiratie nodig? Die vind je in deze recepten.
Mannabrood met radijs, munt en kokosmayonaise
Zo simpel, maar zo lekker. Beleg eens een boterham met avocado en radijs. Ideaal om dat restje kokosmayonaise op te maken. Kies je favoriete brood, bijvoorbeeld brood met kiemen, brood met zaden of glutenvrij brood.
Ingrediënten voor 2-4 sneetjes brood
- 2-4 sneetjes brood
- 4 el kokosmayonaise
- Paar snufjes zout (Maldon zeezout is het lekkerst)
- Paar radijsjes in plakjes, eventueel omgeschept met wat citroensap en olijfolie
- 1 avocado, in blokjes
- Munt- of basilicumcrcess
Kokosmayonaise
- 80 g jong kokosvlees
- 4 el kokosolie
- 4 el olijfolie tl dijonmasterd el citroensap
- snuf zeezout en wat versgemalen peper
Doe alle ingrediënten in een blender en zet deze aan tot het een gladde mayonaise is geworden. De mayonaise is goed voor 2-4 porties en blijft 3-4 dagen goed in de koelkast.
Smeer de mayonaise op het brood en bestrooi met wat zeezout. Maak af met de radijs, avocado, cress en nog wat zout.
Zoete aardappel met kokos en broccoli
Houd je niet van koriander, gebruik dan spinazie, basilicum of peterselie. Deze curry is heerlijk met wat tahini erover.
Ingrediënten voor 2-4 porties
- 2 flinke stronken broccoli, in roosjes
- 2 grote zoete aardappels, geschild, in blokjes van 2,5 cm
- 2-3 el kokosolie
- 1 hand korianderblaadjes
- 1-2 el kokosboter
- 1 avocado, in blokjes
- 1 el kerriepoeder
- Sap van 2 limoenen
- 1tl chilivlokken
- 1/4 tl zeezout
- Cayennepeper
Tahini
Stoom of blancheer de broccoliroosjes maximaal 10 minuten. Zorg ervoor dat de broccoli felgroen en knapperig blijft. Verwarm de over voor op 200°C. Schep de blokjes zoete aardappel om met 1 eetlepel van de kokosolie, een paar snuifjes zeezout en wat cayennpeper. Zet 30-40 minuten in de over tot een vorkeenvoudig in de blokjes glijdt. Zijn de broccoli en zoete aardappel eenmaal gaar, schep dan de rest van de ingrediënten erdoor. De avocado wordt zacht en verandert in een romige dressing. Breng op smaak met zout, limoen en chilivlokken. Dien op in grote kommen of diepe borden, eventueel met een scheut tahini erover.
Kokosmakronen met sinaasappel
Kokosmakronen zijn gewoon heel lekker. We hebben ze inmiddels zo vaak gemaakt dat er heel wat variaties zijn ontstaan. Deze versie doet door de combinatie van zoet en bitter wat denken aan Italiaanse amaretti. Voel je vrij om een scheutje sinaasappellikeur toe te voegen voor wat extra zoete sinaasappelsapsmaak.
Ingrediënten voor ongeveer 24 koekjes
- 60 g rauwe macadamianoten
- 60 g rauwe amandelen
- 150 g geraspte kokos
- 3 el gesmolten kokosolie
- 2 el sinaasappelsap
- 5 el ahornsiroop
- 2 el kokosnectar
- Merg uit 1 vanillepeul, of 1 tl vanille-extract
- Snufje zeezout
- Snufje kaneel (als je wil)
- Extra sinaasappelschil, als garnering
Doe de macadamianoten en amandelen in een foodprocessor en zet aan tot de noten verpulverd zijn. Doe het geraspte kokos en zeezout erbij en zet aan tot alle ingrediënten fijngemalen en goed vermengd zijn. Roer de vleistoffen erdoor, de sinaasappelschil, specerijen en zet de machine aan tot alles goed vermengd is. Schep met een kleine ijslepel bolletjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met wat sinaasappelschil. Zet 2 uur in de oven op de laagste temperatuur. Heb je een droogmachine? Schep dan de bolletjes op een droogmatje en laat 14-16 uur drogen op 45 graden.
Zin in meer?
Deze 3 recepten komen uit het boek ‘Kokos’, van Meredith Baird, een ontuiputtelijke inspiratiebron voor kokosliefhebbers. Je leert niet alleen hoe je de vrucht best opent en versnijdt, maar ook hoe je zelf kokosboter, -room, -yoghurt enz. maakt. En natuurlijk krijg je ook een massa recepten.
Kokos, Meredith Baird, uitg. Becht, ISBN 9789023014867, € 11
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier