Nieuwe tuintips van Bartel Van Riet
Na die ellenlange winter kunnen we eindelijk onze achterstand in de tuin inhalen. In het boek Groenland 2 geeft Bartel Van Riet opnieuw tientallen toffe tips en adviezen voor onze groene oase. Lees hier onze selectie en ga dan aan de slag!
Het tweede Groenlandboek spitst zich toe op kleine tuintjes en tuinieren in de stad (ook op het dak en in tegeltuinjes), op tips voor een tuin met minder werk en op manieren om vogels en nuttige insecten te lokken. Ook methodes om zonder kosten te tuinieren en feestjes te bouwen in de tuin komen aan bod.
Laat buxus groeien!
Overal in onze tuinen staan tegenwoordig bollen, kegels, haagjes en wolken van buxus. En ze kosten ons vele uren om die mooi in vorm te houden. Nergens voor nodig, zegt Bartel Van Riet: een buxus groeit van nature al in een ronde vorm. Laat hem gewoon groeien en dwing hem niet in een strak keurslijf.
De architectentruc
Kleuren en vormen van planten kunnen een tuin anders doen lijken dan hij in werkelijkheid is. Een smalle, diepe tuin achter een huis (zo zijn er vele bij ons!) lijkt breder als u vooraan kleine groepjes planten met kleine en liefst donkergroene blaadjes en met niet te grote bloemen zet. In het achterste gedeelte komen dan beste grotere groepen van grotere planten met een bont blad en felle kleuren. In een brede, maar ondiepe tuin werkt de truc andersom: de tuin lijkt smaller met vooraan grotere en kleurrijk bloeiende planten en met achteraan kleine groepjes bescheiden groenblijvers.
Géén kale onderkanten meer
Een border met vaste planten zorgt altijd voor een fraai kleurenspel. Het probleem is alleen dat de planten na een jaar of twee onderaan kaal worden en zo het effect wat bederven. Bartel heeft hier een interessante tip: graaf tien centimeter aarde in de border weg. Door de planten dieper te zetten wordt de kale onderkant voortaan netjes verstopt. Bovendien kunnen de vogels de aarde niet op het pad scharrelen.
Niet alle bamboe woekert!
De kwalijke reputatie van bamboe als woekeraar is terecht voor soorten als Phyllostachys en Pseudosasa, maar niet voor alle soorten. Fargesia is de naam van een aantal bamboevariëteiten die niet woekeren. Ze groeien niet hoger dan 1,5 tot 3 meter. Hun recht opgaande, winterharde halmen zijn dan ook heel interessant als tuinafsluiting of als tussenhaag.
Schaduw op het koertje
Om te vermijden dat een binnenkoertje in de zomer in een oven verandert kunt u horizontale kabels tussen de muren spannen (dat moet echt stevig gebeuren). Plant een snelgroeiende en bladverliezende klimmer, bijvoorbeeld clematis, wilde wingerd, kamperfoelie of zelfs een echte wijnstok. En laat de blaadjes over de kabels ranken. In de zomer wordt u beloond met een zuiders sfeertje, weldoende schaduw en bescherming tegen inkijk en in de herfst met fraai gekleurde bladeren. In de bladloze periode (november-april) krijgt u dan weer volop licht.
Lelijke muur weg met één zakje zaad
Stel: u hebt een muur of een lelijke schutting en u wil die snel aan het oog onttrekken in afwachting van een definitieve oplossing. Koop een zakje zaad van éénjarige klokwinde: deze bloeiende plant wordt op één jaar al snel vijf meter hoog. Aan de zaadjes van één zakje hebt u genoeg om een muur te bedekken. Lagere muurtjes kunt u camoufleren met minder hoge zaaibloemen (bijvoorbeeld zonnebloemen of kosmosbloemen) of met dahliaknollen.
Op een simpele manier kunt u meedoen aan de campagne om de achteruitgang van bijen en hommels tegen te gaan. Spijker een paar stevige blikken horizontaal vast aan een muur en vul de blikken met stukken holle stengel. Bijvoorbeeld van bamboe, vlier of kaardenbol. Zorg ervoor dat de uiteinden van de stengels gelijk komen met de buitenrand van het blik. U hebt nu een perfect bijenhotel. Ideaal is een zeer zonnige muur of een muur onder een afdak.
Gratis planten
Nogal wat eigenaars geven gratis tuinplanten weg wanneer ze hun tuin heraanleggen. Wanneer u bereid bent ze te komen uitgraven en mee te nemen, hoeven zij het werk niet te doen en niet naar het containerpark te rijden. Google maar eens op “gratis planten” en u zult verwonderd zijn over het aanbod. Bartel Van Riet raadt ons wel aan ons te beperken tot kleinere planten. Grote bomen en struiken die al lang op dezelfde plek staan, laten zich immers nog moeilijk verplanten.
Bartel Van Riet, Groenland 2, uitg. Van Halewyck, ? 19,95, isbn 9789461311078
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier