Op (en van) alle markten thuis
Wie het echte hart van een stad wil opsnuiven, is op een lokale markt aan het juiste adres. Wij neusden rond op de leukste markten ter wereld en sprokkelden exclusieve tips voor shoppers.
LONDEN – De wereld in een kraam
De Britse hoofdstad is een smeltkroes van culturen en dat merkt u ook in het marktleven. Een absolute must is Camden Market, die zich over verschillende straten uitstrekt. In het overdekte gedeelte vindt u vooral kunst en brocante, terwijl in het openluchtgedeelte langs het oude kanaal vooral kleding wordt verkocht. In de originele Stables Market, met veel exotische restaurantjes, zijn de winkels met alternatieve mode in oude paardenstallen ondergebracht wat zorgt voor een heel speciale sfeer. Vooral tijdens het weekend waant u zich hier in de sixties.
Eén van de grootste antiekmarkten ter wereld, is op zaterdag te vinden in Portobello Road (grote foto), in de kleurrijke en trendy wijk Notting Hill. Wilt u de Afrikaanse sfeer opsnuiven, dan is Brixton Market uw place to be. U treft er alle denkbare producten uit Afrika en het Caribische gebied aan: voeding, kleren, muziek, reggaespullen,... Wie liever de Indische en Arabische gemeenschap van Londen wil leren kennen, kan zondagvoormiddag terecht op Brick Lane Market, in East Londen .
Spitalfield Market in Liverpool Street (Hoxton) huist onder een stijlvolle Victoriaanse galerij en presenteert op woensdag een foodmarket met veel bioproducten, op donderdag een antiekmarkt en op vrijdag een kledingmarkt, vooral van jonge Londense ontwerpers.
Maar Londen is uiteraard ook een shoppingparadijs met wereldberoemde winkels en warenhuizen. Een begrip als Harrod’s, het hele jaar door maar in de kerstperiode nog feestelijker uitgedost, kunt u niet links laten liggen. Vergeet echter niet dat de Britse hoofdstad ook bulkt van de discount- en second hand shops, want de Britten zijn gek op tweedehandskleding.
HELSINKI – De sfeer van het hoge Noorden
Kauppatori, de populaire openluchtmarkt langs het water (grote foto), is één van de toeristische attracties van de Finse hoofdstad Helsinki (naast Fort Suomenlina bijvoorbeeld, dat tot Unesco’s Werelderfgoed behoort – foto rechts). U vindt er groenten en fruit uit het hoge Noorden maar op de kaai prijzen ook vissers hun verse haring, zalm en andere lekkernijen aan. De geuren opsnuiven en hier en daar wat proeven, is een genot. Wat verderop staan kraampjes met lokale producten zoals handwerk uit Lap- land, bont, rendierhuiden en wollen winterkleding. Met de hapjes die in de openlucht worden bereid, de meeuwen die boven het plein cirkelen en het op- en afvaren van ferries en cruiseschepen hangt er altijd een uitgelaten sfeer. Er zijn veel toeristen, maar tegelijk voelt u hier de authentieke hartslag van de stad en haar bewoners. ’s Zomers is het markt tot een stuk in de avond en in oktober wordt op deze plek het Helsinki Haringfestival gehouden, met de heerlijkste seizoenvis als superster.
Niet ver van het marktplein prijkt de Wanha Kauppahali, de overdekte markt waar zowel kazen als zeekost en voedsel in blik wordt verkocht. Zo zijn hier wel meer overdekte hallen – geen overbodige luxe tijdens de winter! – zoals de Hakaniemi Kaupahalli met delicatessen- en bloemenwinkels op het gelijkvloers en boetieks met Finse merken boven: Marimekko, Pentik, Kalevala Koru. Wilt u nog meer mode en design, dan moet u in het design district zijn, met trendy modezaken, kunstgalerijen, showrooms en designerhotels. Bezoek zeker ook eens de buurt rond het Hietalahtiplein, een havenwijk met volkscafés en tattooshops. In het weekend, tijdens de vlooienmarkt, kunt u er koopjes doen in een historisch decor. In de markthal vindt u vooral traditionele producten en het is ook een leuke plaats om u even te verwarmen bij een koffie of een thee.
MOSKOU – Luxetempels en bohemienmarkten
Sinds de val van het IJzeren Gordijn is Moskou een compleet andere stad geworden, zeker voor shoppers. De duffe staatswarenhuizen van weleer, met weinig of niets in de rekken, zijn omgetoverd tot luxepaleizen vol glitter en glamour. In de directe omgeving van het Rode Plein vindt u het bekendste walhalla van de nieuwe rijken: het GUM, een supergroot ex-staatswarenhuis met drie galerijen dat meer op een paleis lijkt en waar u alle internationale merken aantreft. Het concurrerende warenhuis TSUM is wat traditioneler, met meer Russische producten en wat minder chichi. Ga zeker ook eens voor een proevertje kaviaar langs in het prachtige delicatessenwarenhuis Eliseevski (grote en kleine foto). De zaak is ondergebracht in een prachtig gebouw uit de tsarentijd met een indrukwekkend barok interieur en reusachtige luchters, en het ligt aan de statige Tverskaya, die eeuwenlang als de mooiste straat van de stad werd beschouwd.
Maar er bestaat ook een ander Moskou. In de oude wijk Arbat gaat u in alle rust en ongestoord op zoek naar souvenirs en antiquiteiten die u in geen enkele andere grootstad vindt. In de verkeersvrije Ulitsa Arbat koopt u op straat matroesjkapoppetjes of bontmutsen en rust u even uit in typische Russische cafés naast winkels die uurwerken, juwelen of iconen verkopen. In de zomer zorgen straatschilders en muzikanten voor een uitgelaten bohemiensfeertje. En voor een ludieke vlooienmarkt kunt u – bij voorkeur tijdens het weekend – in het grote Izmailovskipark terecht, waar veel brocante, artisanale spullen, sovjetmemorabilia en schilderijen aan de man worden gebracht in charmante houten huisjes in typische stijl. De Danilovskimarkt, bij het gelijknamige klooster, is dan weer groter maar even gezellig. U vindt er een enorme keuze aan groenten en fruit uit alle vroegere sovjetrepublieken. Ga maar eens op zoek naar paarse wortelen uit Azerbeidzjan en reuzentomaten uit Oezbekistan!
ISTANBUL – Van bazaar tot art-nouveauwijk
De miljoenenstad Istanbul, op de grens van Europa en Azië, is altijd een druk handelscentrum geweest. Dat merkt u aan het onwaarschijnlijke aantal markten. De bekendste shoppingzone is de Grote Bazaar (grote foto), een reuzenlabyrint met een 4000-tal winkels die zowat alles verkopen: tapijten, sieraden, lederwaren. Tussen de winkels zijn er restaurants en fonteinen om even op adem te komen. Veel kleiner maar niet minder gezellig – en even druk! – is de Egyptische bazaar, waar het tussen de zakken met kruiden en gedroogd fruit heerlijk naar kaneel, saffraan en munt ruikt. Maar u vindt er ook noten, handwerk, aardewerk, suikergoed en natuurlijk Turks fruit. Vlakbij de Grote Bazaar ligt de grote winkelstraat Yeniceriler Caddesi, voor meer modern shoppingplezier tegen aantrekkelijke prijzen. Aan de overkant van de Gouden Hoorn in het stadsdeel Beyoglu is de bekende en levendige vismarkt van Galatasaray een niet te missen schouwspel. Liefhebbers van vlooienmarkten gaan op zondag naar Ortakoy, een pittoresk dorp in de stad. En op het Taksimplein, het hart van Beyoglu, vertrekt de grote voetgangersstraat Istiklar Caddesi. Langs deze historische stads- ader met prachtige 19de eeuwse gebouwen vindt u boetieks, confectiezaken, cafés, theaters, kunstgalerijen... én een trammetje dat door de mensenzee probeert vooruit te komen. Wie graag wat duurder shopt, vindt ten noorden van het plein de art-nouveauwijk Nisantasi waar de grote merken alle aandacht opeisen.
CAïRO – Goud en sprookjes-kleuren
Uiteraard zijn de piramides de belang- rijkste toeristische trekpleister van Caïro maar de Egyptische hoofdstad, heeft nog zoveel meer te bieden. In deze megapolis, één van de grootste stedenconcentraties ter wereld, wordt u ondergedompeld in een oosterse sfeer met alomtegenwoordige straatverkopers, theehuizen op elke hoek, spelende kinderen op binnenplaatsen, maar ook met hectisch en luid-ruchtig verkeer. In het moderne gedeelte van de stad treft u winkel- straten met veel boetieks naar westers model zoals de Sharia Talaat Harb en de Sharia Qasr el-Nil, maar het is in het oude, islamitische gedeelte dat het echte hart van de stad tikt: de gigantische bazaar Khan el-Khalili (grote foto), waar werkelijk alles te koop is: antiek, kleding, juwelen,... Officieel bestaat de bazaar sinds 1382 en het is een labyrint van straatjes en steegjes met overal winkeltjes, moskees, huizen, paleizen en historische cafés. Verkopers verdringen zich om u traditioneel werk aan te bieden zoals lantaarns of waterpijpen. U vindt er ook kwaliteitsleer en rollen papyrus met Egyptische motieven (hoewel het meestal om bananenbladeren gaat). Afpingelen staat vrij, dat spreekt voor zich, maar het lukt niet altijd. Deze gigabazaar is in diverse souks onderverdeeld. In de Gold Bazar is er een overvloed aan gouden en zilveren ju- welen in faraostijl, of cartouches waar- in uw naam in hiërogliefenschrift wordt verwerkt. De Souq Al-Khiamiyya (de tentmakerbazaar) dateert uit 1650 en presenteert vooral handgemaakte spullen zoals kussens, quilts en andere katoenwaren in prachtige felle kleuren en met oosterse motieven. Of u het nu wilt of niet, u waant zich in een sprookje van Duizend-en-één-nacht!
ROME – Glamour en comedia del’arte
Het glamoureuze Rome van Fellini’s La Dolce Vita is nog niet verdwenen. De Via Veneto is nog steeds een trendy winkelstraat met hippe shops cafés en restaurants en wie geïnteresseerd is in de Italiaanse topmerken zakt het best af naar de buurt van de Spaanse Trappen. Op de chique en verkeersvrij Via dei Condotti vindt u de dure winkels van alle grote merken – Gucci, Valentino, Fendi, Prada. Maar er zijn nog andere ontdekkingen te doen. Bovenaan de Spaanse trappen kunnen liefhebbers van oude magazines, prenten, postzegels of oude boeken terecht op de Mercato dell Stampe. Op een andere toeristische trekpleister, Piazza Navona , prijzen kunstschilders en karikatuurtekenaars hun werken aan, en ook de straten rond het plein zijn met kunstgalerijen en antiekwinkels bezaaid. Op het nabijgelegen fruitmarktje Via della Pace loopt u al eens een Italiaanse filmster tegen het lijf. Maar de interessantste openluchtmarkt van Rome is de stemmige ochtendmarkt op Campo dei Fiori (grote foto), waar groenten, fruit, vis, bloemen en kookgerei aan de man worden ge- bracht. U kunt er genieten van het luid- ruchtige stukje comedia del’arte dat de Romeinse verkopers ten beste geven, luidruchtig nippend aan een espresso op één van de terrasjes rond het plein. Ook de markt aan de Piazza delle Coppelle, bij het Pantheon, is pittoresk. En op zondagochtend zakken veel Romeinen af naar Porta Portese, een gigantische vlooienmarkt in het hart van Trastevere. Alles is hier te vinden tegen kleine prijzen, van oude meubelen tot tweedehandskleding en nieuwe spullen. Wees echter niet verbaasd als uw merkproduct-voor-een-prikje namaak blijkt te zijn!
MADRID – Grote en kleine merken
Wie op zondagmorgen of op feestdagen door het centrum van Madrid loopt, kan er niet naast kijken. Dan vindt in de buurt van de Plaza Mayor (foto rechts) El Rastro plaats (grote foto), de grootste vlooienmarkt van Spanje. Iedereen kan er kopen en verkopen, u vindt er zowel antieke als moderne meubels, kleren, souvenirs enz. Toeristen bij de vleet, maar ook Madrilenen slenteren hier graag rond, zodat de vele tapasbars steeds goed gevuld zijn. Vlakbij, rond de Puerta del Sol vindt u de grootste concentratie van souvenirwinkels van de stad. Tijdens de week valt het echte Madrileense leven echter nergens beter op te snuiven dan op één van de vele overdekte markten in hun prachtige architecturale decor. Zo hebt u in het centrum de markt van San Miguel, vlakbij de Plaza Mayor. De ijzeren constructie uit het begin van de 20ste eeuw is pas heropend, na een grondige poetsbeurt. Meer volks en goedkoop is de Mercado de la Cebada, in de wijk La Latina. Op de Mercado de la Paz, in een gebouw dat ontworpen werd door Eiffel in de chique wijk Salamanca, is het smullen van de Jamon Iberico (Iberische ham) en manchegokaas. Deze markten zijn elke dag, behalve op zondag geopend (buiten de siësta-uurtjes).
Ook modefreaks zijn in Madrid aan het goede adres, met grote Spaanse merken als Zara en befaamde warenhuizen als El Corte Inglés. In de wijk Chueca vindt u vooral trendy schoenenzaken van lokale ontwerpers. Salamanca ten slotte houdt het wat chiquer in zijn kleine maar originele boetieks.
NICE – Tradities en antiek
Met een aangenaam klimaat het hele jaar door, is Nice een ideale citytripbestemming. Niettegenstaande het drukke toerisme heeft de hoofdstad van de Azurenkust haar typische Zuid-Franse karakter en dito tradities, met invloeden uit Italië en Corsica, goed weten te bewaren. De mooie Promenade des Anglais (kleine foto) langs de zee, de gezellige kleine straatjes van de oude stad en ook de bekende markt Cours Selaya (grote foto) zijn de trekpleisters. Op die laatste plek kunt u de hele week, behalve op maandag, de bloemenmarkt bezoeken. Met zijn overvloed aan kleuren is deze bloemenpracht een lust voor het oog. De gele mimosa, de bekendste bloem van Nice, steelt de show. Maar ’s ochtends worden hier ook fruit, groenten en vis verkocht en op maandag ruimen de bloemen plaats voor een antiekmarkt met o.a. juwelen, schilderijen, zilveren bestek, oud speelgoed, prachtige vazen en... oude gendarmepetten. De Cours Selaya ligt in het hart van de levendige oude stad en terrasjes zijn alomtegenwoordig, net als restaurants, boetieks, musea en kerken.
Naast deze toplocatie telt Nice nog enkele kleinere markten. De Marché de la liberation in de volkswijk Garnier is minder toeristisch, u vindt er vooral lokale producten.
Liefhebbers van antiek moeten naar de Papacinokaai, waar zo’n 400 antiquariaatszaken zijn gevestigd.
Verstokte shoppers zoeken de buurt rond de Place Magenta op. Aan de Avenue Jean-Médecin prijkt het grootste winkelcentrum van de stad, het warenhuis Nice Etoile dat in een modern glazen gebouw is ondergebracht. In diezelfde straat vindt u ook winkels van andere grote merken en de Galleries Lafayette is vlakbij, terwijl in de nabijgelgen Rue de la Liberté de Franse chique merken als Chanel, Mont Blanc of Kenzo de plak zwaaien. Voor design moet u dan weer in de Rue Buffa zijn. Voor elk wat wils dus in Nice.
Ook zin in een citytrip gekregen?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier