Op microavontuur
Avontuurlijke vakanties in een ver buitenland blijven deze zomer nog lastig. Gelukkig zijn er ook in eigen land wel wat avonturen te beleven!
Bivakken tussen kunst
Wild kamperen is in ons land strikt verboden. Wil je toch graag te midden van de natuur overnachten, dan kan je sinds enkele jaren in Vlaanderen en Wallonië in een aantal zones met bivakhuisjes in natuurgebieden (Haspengouw, Hoge Venen, Hoge Vijvers Arendonk...) terecht. De zes schuilhutten langs het kunstwandelpad van Condroz-Famenne verdienen een aparte vermelding. Langs de 141 km lange route staan een zestigtal kunstwerken opgesteld in open lucht en ook de schuilhutten zelf zijn architecturale meesterwerkjes. sentiersdart.be/nl
Om een beetje into the wild te blijven, zijn er de spartaans ingerichte bivakhuisjes met hooguit een afgebakende plek waar je vuur mag maken. Ze zijn vrijwel altijd bereikbaar met een motorvoertuig. Maar je mag er niet langer dan één nacht overnachten. Wil je er ook een tent opzetten, dan mag dat meestal pas in de vooravond. Om een toevloed te vermijden, zijn bepaalde bivakzones enkel toegankelijk na reservatie. Afgezien van deze beperkingen, is zo’n bivakhuisje een ideale oplossing voor een tweedaagse wandeltocht in de natuur.
De lijst van beschikbare bivakhuisjes vind je op bivakzone.be. Informeer altijd vooraf of een huisje beschikbaar is.
Een microavontuur, wat is dat?
Het begrip microavontuur kwam een tiental jaar geleden overgewaaid uit Groot-Brittannië. Het betekent dat je je eigen land of een regio net over de grens (her)ontdekt, maar massatoerisme wil vermijden, gebruik maakt van zacht vervoer en kiest voor makkelijk te organiseren en voordelige activiteiten in open lucht. De mindset is belangrijker dan de bestemming: je doorbreekt enkele dagen of uren je dagelijkse sleur. In de huidige context kan dat alleen maar heilzaam zijn. Microavonturen laten zich altijd soepel aanpassen aan ieders wens, dat spreekt voor zich. En dat geldt ook voor onze suggesties in dit artikel!
Kamperen in andermans tuin
België wordt doorkruist door langeafstandsroutes, te voet of met de fiets: groteroutepaden, netwerken van fietsknooppunten, thematochten enz. Bij veel van die tochten ben je verschillende dagen onderweg en dan is het niet altijd makkelijk om goedkoop vlakbij de geplande route te overnachten. Slowtravelfans hebben daarom vorig jaar al het internetplatform Welcome to my Garden opgericht.
Het volstaat je te registreren om zowat overal in ons land een gastheer/gastvrouw te vinden bij wie je gratis je tent kan opslaan in de tuin. Heb je zelf een grote tuin, dan kan je je op de website ook aanmelden om wandelaars of fietsers een nacht in jouw tuin te laten kamperen, op de dagen die jou passen. Dat zorgt gegarandeerd voor mooie ontmoetingen en zelfs voor wat microavontuur!
Smulwandelingen
Een wandeltocht wordt nog leuker als je die kan combineren met lekker eten. En al helemaal als je daar zelf niets voor hoeft te doen. Voor die formule kan je in de streek van Namen terecht bij Just Go. Je kiest een wandeltocht in de natuur rond Namen – de Citadel, Profondeville, Mozet... -, je bepaalt de afstand – 3,5 km tot 14 km – en je haalt je rugzak op. Daarin vind je al het materiaal en de nodige ingrediënten om onderweg van een gezellige fondue te genieten. Inclusief aperitief, dessert en drankjes. Nog een pluspunt: je ontdekt de streekproducten, het materiaal is herbruikbaar en op de beste plekken geniet je tijdens het eten van een geweldig uitzicht. just-go.be
Ook in de Vlaamse Ardennen vind je niet altijd een eetgelegenheid onderweg. Het arrangement Pas de deux zorgt voor een combinatie van een wandeltocht tussen Schorisse en Opbrakel – 14, 16 of 20 km – met een ontbijt vóór het vertrek, een tweegangenmenu onderweg en huisgemaakt gebak met koffie of thee bij aankomst. visitvlaamseardennen.be
Peddelen op onbekend water
Elke zomer veranderen de Lesse en de Semois in drukke vaarwegen vol kajakkers. Jammer, want daarbuiten zijn er in ons land tal van andere bestemmingen waar je in alle rust kan peddelen. Neem nu de vredige Kleine Nete in de Kempen (kempen.be) of de Dijle en de Demer in Vlaams-Brabant, ten noorden en ten zuiden van Leuven (theshelter.be). Dat is misschien minder wild water dan in de Ardennen, maar wil je toch meer avontuur, dan kan je ook kajakken op zee, met vertrek in Oostende. Fysiek een pak lastiger, want je krijgt te maken met stroming en golven (theoutsidercoast.be).
Zoek je liever de stilte, het natuurschoon en zacht kabbelend water op, dan is de waterplas Aquascope de Virelles in de buurt van Chimay een aanrader. Hier kan je in een indianenkano vanop het water de zon zien opgaan in het gezelschap van een natuurgids. Een magisch moment. Let op: het aantal dagen en plaatsen is erg beperkt. Reserveren via aquascope.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier