Je kan kiezen uit drie routes. © National

Originele wandelingen in eigen land

De lente is het uitgelezen seizoen om op stap te gaan in eigen land. We nemen je mee op enkele originele wandelingen, lang en kort, met en zonder lekkere hapjes,...

Barbecuewandeling in de Hoge Venen

Ze zijn erg hip geworden, smulwandelingen waarbij je een lekkere hap kan combineren met vrijheid-blijheid in volle natuur. De formules met kaasfondue, die ooit bijna overal in de Ardennen werden aangeboden, maken nu plaats voor de barbecue. Zo biedt GrillHike een wandeltocht in de Hoge Venen aan waarbij je ergens onderweg zelf zorgt voor smakelijke grillgerechten. Het gaat dan om streekproducten (vlees en garnituren) met daarbij een frisdrank of een streekbier (ook bubbels zijn mogelijk). Geen gevaar dat je bij het roosteren de heide of het bos in brand steekt. De kleine meeneem-gasbarbecues zijn uitgerust met een waterreservoir en doven zichzelf uit als ze omvergestoten worden. De enige verplichting: voor de barbecue moet je halthouden op een van de dertig toegelaten plaatsen die hiervoor zijn bestemd, telkens aan de oever van een riviertje of op een open plek in het bos.

Er zijn 30 plaatsen voorzien waar je mag barbecueën.
Er zijn 30 plaatsen voorzien waar je mag barbecueën. © National

In de dalen van de Bayehon en van de Warche zijn drie wandelroutes beschikbaar. De watervalwandeling (‘balade de la cascade’) is ideaal voor liefhebbers van mooie landschappen en voert tot dicht bij de waterval van Bayehon, de tweede hoogste van ons land. De kasteelwandeling (‘balade du château’) is wat avontuurlijker en laat je de omgeving van de burcht van Reinhardstein ontdekken, een mooi gerestaureerd bouwwerk uit de 14de eeuw. De pistewandeling tenslotte (‘balade de la piste’) is met 7 km de kortste en is vooral bedoeld voor gezinnen. Voor elke tocht krijgen je een roadbook met een kaart mee. Techneuten kunnen met een QR-code de route ook volgen via gps.

Reinhardstein.
Reinhardstein. © National

Meer weten?grillhike.com (van 38 tot 44 euro per volwassen deelnemer)
Lengte: 7, 9 of 12 km; Moeilijkheidsgraad: wisselend

Wandelen met een doel in Vlaams-Brabant

Uiteraard heb je geen doel nodig om te genieten van een wandeling langs idyllische dorpjes en rustige paden. Maar wandelaar Luc Vander Elst laat je Vlaams-Brabant graag op een andere manier ontdekken. Hij stippelde tien wandelzoektochten uit in Aarschot, Beersel, Bierbeek, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Grimbergen, Keerbergen, Opwijk en Ternat. Bij elke wandeling horen 40 foto’s: details aan gevels, opschriften op monumenten, kapelletjes … waar je als wandelaar naar op zoek kan gaan. Zelfs wie een gemeente door en door kent, zal op een heel andere manier door de vertrouwde straten struinen. Trager en meer gefocust. En een spannende zoektocht is ideaal om de (klein)kinderen te doen vergeten dat ze aan het wandelen zijn.

Aan de wandelzoektochten is een wedstrijd verbonden. Wie alle vragen die bij een wandeling horen oplost en voor een bepaalde datum doorstuurt naar de organisator, maakt kans op een prijs. Maar je hoeft niet koste wat het kost alle plaatjes af te vinken. Minutenlang zoeken naar een detail zonder het te vinden kan tenslotte stresserend zijn, en dat is niet de bedoeling. Je kan de wandelingen ook perfect doen zonder de zoektocht. In het boekje staat een uitgebreide wegbeschrijving.

Via de website luna-tics.be kan je de wandelroutes van de vorige vier jaren downloaden. Daar is dan wel geen zoektocht meer aan gekoppeld, maar het is weer eens wat extra inspiratie voor wie op zoek is naar mooie wandelingen in de Vlaams-Brabantse natuur.

Meer weten? 10 wandelzoektochten in Vlaams-Brabant 2024. Via luna-tics.be. Of te koop in deelnemende boekhandels

Driekastelenroute rond Brugge

Je hoeft niet naar de Loire- streek te trekken om kastelen te zien, ook ons landje is bezaaid met honderden fraaie exemplaren. In het Brugse Ommeland liggen er zelfs drie op een zakdoek bij elkaar: de kastelen van Tillegem, Tudor en Beisbroek. Het kasteel van Tillegem, het oudste van de drie, vond zijn oorsprong in de veertiende eeuw en is een prachtig waterslot. Tot in 1978 woonden er nog adellijke families. De iets minder indrukwekkende maar toch statige kastelen van Beisbroek en Tudor zijn recenter: ze dateren respectievelijk uit de 19de en 20ste eeuw.

Deze wandelroute, die grotendeels door allerlei tinten groen slingert, heeft echter nog veel meer te bieden. Zo staat er in Tillegembos een 19de-eeuwse rosmolen, vroeger aangedreven door een paard (een ros) of een ezel. Bij het kasteel van Tudor kan je een klein zijsprongetje maken naar een prachtige kruidentuin, een echt bijenparadijs met tal van aromatische planten. En in het kasteel van Beisbroek is de volkssterrenwacht gevestigd, een kans om onder meer de Grote en Kleine Beer van nabij te bestuderen.

Ook de dorstigen en hongerigen komen niets tekort: onderweg is er gelegenheid om iets te eten en te drinken. Hebben de kinderen nog wat jus in de benen, dan kunnen ze in Beisbroek ook het Planetenpad volgen terwijl jij van een lokaal biertje nipt op het terras van het Koetsenhuis. Op het Planetenpad, in totaal 835 meter lang, worden de afstanden tussen de zon en de planeten op schaal voorgesteld. Elke stap komt dus overeen met een werkelijke afstand van 9 miljoen kilometer. Dat is pas wandelen!

Meer weten? visitwestvlaanderen.be/nl/drie-kastelenwandelroute Lengte: 12,7 km; Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Over de gevlochten brug van Laforêt

Laforêt ligt in het uiterste zuiden van de provincie Namen en is nu erkend als een van de mooiste dorpen van Wallonië. Het is ook een van de weinige gehuchten waar je nog sporen vindt van de tabaksteelt die ooit sterk verspreid was langs de oevers van de Semois. Van die teelt getuigen nog enkele indrukwekkende houten ‘asten’ waarin de tabaksbladeren te drogen werden gelegd of gehangen. Maar er is meer. Laforêt is ook het enige dorp dat de traditie van de gevlochten bruggen in ere houdt. Ze herinneren aan de tijd toen de kleine tabakstelers de rivier overspanden met kleine bruggen van ineengevlochten, fijne takken hazelaar of haagbeuk. Op die manier konden ze gemakkelijk en zonder omweg bij hun tabaksvelden aan de overkant van de rivier komen.

Een houten 'ast' in Laforêt.
Een houten ‘ast’ in Laforêt. © Mark Rossignol

Van juni tot september wordt er elke zomer en speciaal voor de wandelaars zo’n gevlochten brug (‘pont des claies’) van ongeveer 80 meter lang gebouwd. Het artisanale bouwwerk is het hoogtepunt van meerdere wandelingen geworden. Een ervan is een bewegwijzerde wandeling van iets meer dan drie kilometer langs de oevers van de Semois. Ze heet gewoon “Promenade des Claies”. Als er kinderen bij zijn, valt ze prima te combineren met de zogenaamde ‘Legendenwandeling’ die vlakbij ligt. Over een afstand van twee kilometer wachten hier fresco’s en beelden van sprookjesfiguren uit de Ardennen. Wil je liever niet wachten tot de zomer om hier te stappen? Dan is de wandeltocht ‘Les crêtes de Chairière’ een aanrader, want die volgt de kim van de heuvels. Je wordt dan beloond met fraaie uitzichten op de rivier en het dal beneden.

De gevlochten brug.
De gevlochten brug. © National

Meer weten? www.paysdebouillon.be/nl > Wandelen; Lengte: 3,4 km (Promenade des crêtes: 8 km); Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk (Promenade des crêtes: gemiddeld)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content