Ovenvers kerstvieruurtje
Het grote familiediner met kerst zal misschien niet haalbaar zijn dit jaar, maar een kerstvieruurtje in beperkte kring, dat moet zeker lukken.
Kerstboom chocoladegebak (voor 6 personen)
200 g bittere chocolade * 20 cl vloeibare room * 175 g zachte gezouten boter * 375 g suiker * 2 eieren * 5 g bakpoeder * 275 g bloem * 100 g poeder- suiker * 3 el kirsch * suikersterretjes * 8 lollysticks.
- Warm de oven voor op 145°C. Hak de chocolade, doe in een kom, warm zachtjes de room op, giet over de chocolade en klop met de garde tot ganache.
- Meng boter en griessuiker, voeg de eieren en daarna de ganache toe en klop verder. Meng bakpoeder en bloem, voeg bij de rest en meng opnieuw. Doe in een beboterde taartvorm van 28 cm diameter, bestrooid met bloem. Zet een uur in de oven.
- Haal het gebak uit de oven, laat afkoelen, haal het uit de vorm en zet twee uur in de koelkast. Snij het gebak in acht stukken.
- Voeg al kloppend kirsch bij de poedersuiker tot je vloeibaar maar niet lopend suikerglazuur bekomt. Maak een hoorntje van bakpapier, vul met suikerglazuur, snij de punt af en breng op elk stuk taart slingers aan. Werk af met suikersterretjes voor het glazuur opstijft. Duw een lollystick door de brede basis van de kerstboom. Serveer op kamertemperatuur.
Witte chocolade cheesecake met kerstboomschuimpjes (voor 6 personen)
80 g boter * 120 g Bretoense koekjes * 40 g hele gepelde amandelen * 3 gelatineblaadjes * 150 g witte chocolade * 10 cl vloeibare room * 500 g mascarpone * 1 biocitroen * 2 eiwitten * zout * 125 g poedersuiker.
- Voor de taart. Smelt de boter, mix de Bretoense koekjes tot poeder, mix er vervolgens grof de amandelen bij en voeg de boter toe. Plaats zes dresseerringen van 8 cm hoog op een ovenplaat met bakpapier, vul ze met het koekjesdeeg, laat afkoelen in de koelkast.
- Los de gelatine op in koud water. Smelt de witte chocolade, voeg de room toe en al kloppend ook de uitgeknepen gelatine.
- Mix de mascarpone tot hij zacht is, doe er het witte chocolademengsel bij en geraspte citroenschil.
- Verdeel over de koekjesbodems en zet een hele nacht koel.
- Voor de schuimpjes. Warm de oven voor op 100°C. Klop het eiwit en een snuifje zout op tot er zich stevige topjes vormen aan de klopper van de mixer, verminder de snelheid en voeg al kloppend de poedersuiker toe. Stop met kloppen zodra de suiker is opgenomen.
- Maak kegeltjes van verschillende grootte met bakpapier, vul ze met schuim, zet ze op een ovenplaat met bakpapier en plaats twee uur in de oven tot de schuimpjes goed droog zijn. Verwijder het bakpapier en keer om tot ze afgekoeld zijn.
- Haal de cheesecakes uit de ringen en plaats er meringuekegeltjes van verschillende grootte op, werk af met citroen.
Cougnou melkbroodjes (voor 6 personen)
15 cl melk * 1 zakje bakkersgist (7-8 g) * 150 g boter op kamertemperatuur * 100 g griessuiker * 1 zakje vanillesuiker * 1 snuifje zout * 500 g bloem * 3 eieren * 2 el chocoladedruppels * 1 eierdooier.
- Warm de oven voor op 50°C.
- Giet lauwe melk in een grote kom en voeg de gist toe. Laat vijf minuten rusten en klop vervolgens op tot de gist is opgelost
- Klop de boter met de mixer tot ze romig is.
- Voeg de suiker, vanillesuiker en een snuifje zout bij de melk. Meng en voeg al kloppend de boter toe. Zet de oven uit en plaats er 15 minuten de bereiding in.
- Doe de bloem in de kneder van de keukenrobot, voeg al knedend de bereiding toe en daarna een voor een de eieren. Kneed tot je een zeer soepel deeg bekomt.
- Dek het deeg af met een doek en zet in de uitgeschakelde warme oven van 50°C tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Maak porties deeg van 120 g elk.
- Vorm cougnoumannetjes van 15 cm lang en 4 cm dik. Leg ze op een ovenplaat met bakpapier en zet 30 minuten in de warme, maar uitgeschakelde oven.
- Haal de broodjes uit de oven en breng met chocoladedruppels ogen, een mond en knoopjes aan. Warm intussen de oven voor op 180°C.
- Klop de eierdooier met enkele druppels water. Bestrijk er met een penseel de broodjes mee. Zet ze 30 minuten in de oven tot ze goudgeel zijn.
Kerststollen met amandelpasta (voor 6 personen)
15 cl melk * 1 zakje gist * 500 g bloem * 75 g griessuiker * 160 g boter * 1 kl zout * 1 ei + 1 dooier * 80 g gekonfijte citroen- en sinaasappelschillen * 80 g hele amandelen * 80 g blonde en donkere rozijnen * 100 g amandelpasta * poedersuiker * 1 el kirsch * 1 el amandelschilfers.
- Laat de gist 15 minuten oplossen in lauwe melk. Voeg 50 g bloem toe en meng. Laat 30 minuten rijzen in een warme, tochtvrije ruimte.
- Kneed intussen de boter met de suiker, voeg zout, het ei en de dooier toe en meng tot je een zalf bekomt.
- Doe de rest van de bloem in een kom, maak een kuiltje en voeg gist en de botermengeling toe.
- Voeg beetje bij beetje de in blokjes gesneden gekonfijte vruchten, de amandelen en de rozijnen toe. Het deeg moet tamelijk vast zijn. Voeg indien nodig wat bloem toe.
- Dek af met een proper doek en laat 30 minuten rijzen. Kneed en tweede keer en laat nog 20 minuten rijzen.
- Rol het deeg uit tot een reep. Rol de amandelpasta tot een worstje en leg in het midden van de deegreep. Rol er het deeg rond tot een lang brood. Leg op een ovenplaat met bakpapier.
- Zet één uur in de oven, die je op 180°C hebt voorverwarmd.
- Haal uit de oven en laat afkoelen. Klop poedersuiker en kirsch tot glad maar voldoende dik glazuur. Bestrijk er de Kerststollen mee, werk af met amandelschilfers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier