Plantin-Moretusmuseum krijgt make-over
Het Plantin-Moretusmuseum in Antwerpen krijgt een volledige make-over. Wie de huidige versie wil zien heeft nog tijd tot 30 mei. Vanaf dan sluit het de deuren. Op 29 september opent het vernieuwde museum.
Het drukkerijmuseum op de Vrijdagmarkt in hartje Antwerpen krijgt een totaal nieuwe scenografie, leeszaal en depot. Bedoeling is ook dat een bezoek een “beleving” wordt. Kortom, het 16de eeuwse huis moet de 21ste eeuwse bezoeker opnieuw kunnen bekoren. “De manier waarop het nu is opgevat is te high brow en niet meer van deze tijd”, aldus Antwerps schepen van Cultuur Filip Heylen.
Steve Jobs van de 16de eeuw
Het Plantin-Moretus Museum is een indrukwekkend gebouw hartje Antwerpen. Het heeft ook een impressionante geschiedenis, aldus de schepen. Drukkerij Plantin was in de 16de eeuw een echte multinational en stichter Christoffel Plantin (1520-1589) een groot zakenman met een enorm netwerk. Een dromer ook, je zou hem eigenlijk een beetje de Steve Jobs van zijn tijd kunnen noemen. Wat Google en Wikipedia nu zijn voor ons, waren boeken toen, aldus Heylen. Zij openden werkelijk een wereld. In dit huis leefde de zakenfamilie en werkten 80 mensen. Maar wanneer je het nu bezoekt, zijn Plantin, zijn familie en schoonfamilie Moretus totaal afwezig. Er hangen wel enkele portretten aan de muur. Maar je kan als bezoeker moeilijk achterhalen om wie het nu eigenlijk gaat. Dat wordt anders met de renovatie. Plantin en na hem de acht generaties bedrijfsleiders die hier hebben gewoond, krijgen een belangrijke plek. Ook de bedrijvigheid die hier heerste wordt opnieuw geëvoceerd, onder ander met geluidswanden.
Geen Disneyland
We maken er zeker geen Disneyland of multimediacentrum van, benadrukt de cultuurschepen. Het huis blijft bewaard in zijn oorspronkelijke staat mét krakende vloeren- het is trouwens het enige museum dat op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat- maar een bezoek moet minder passief. Zo mogen mensen plaatsnemen in stoeltjes rond het haardvuur, even in de oude boekenwinkel rondneuzen of in replica’s van belangrijke werken bladeren.
Er zijn nu ook teveel boeken tentoongesteld, waarvan sommige al veertig jaar lang op dezelfde pagina openliggen. Maar ook de andere pagina’s kunnen mooi zijn, grapt Heylen. Daar komt dus verandering in. Ook missen mensen wel eens de pronkstukken omdat ze tegen de tijd dat die tentoongesteld worden, al lang uitgekeken zijn op de vele boeken. Of ze vinden ze niet terug tussen de vele werken. We zullen dus het aantal tentoongestelde boeken limiteren en vaker wisselen, zodat er ook telkens een reden is om terug te keren.
Antwerpen trekt voor de renovatie meer dan 4 miljoen euro uit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier