© ISOPIX

Recepten: Comté, daar kan je wat mee!

In Frankrijk is de Comté de meest gegeten kaas. Hoe dat komt? Simpel: met de intens rijke smaak van deze bergkaas kan je aan de slag van voorgerecht tot dessert en alles daar tussenin.

(Voor 4 personen)

12 sint-jakobsnoten, olijfolie, 2 eetlepels balsamicoazijn, 12 sneetjes Comté van 2 mm dik.

1 Warm de ovengrill voor.

2 Spoel de sint-jakobsnoten onder koud water. Dep ze droog met keukenpapier. Bestrijk overvloedig met olijfolie.

3 Meng vier eetlepels olijfolie met de balsamicoazijn.

4 Warm een pan tot ze goed heet is. Leg er de sint-jakobsnoten in en laat ze aan beide kanten dertig seconden bakken.

5 Leg de sint-jakobsnoten vervolgens op een ovenplaat met bakpapier. Leg op elk nootje een sneetje Comté. Zet de ovenplaat onder de grill en laat de kaas snel grillen.

6 Verdeel de sint-jakobsnoten over de borden, druppel er een scheutje balsamicoazijn rond, draai twee keer met de pepermolen, voeg een snuifje zout toe en dien meteen op.

Griesmeelcake met Comté

Recepten: Comté, daar kan je wat mee!
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

20 g koude boter, 75 cl melk, 150 g fijn griesmeel, 100 g geraspte Comté, peper en zout, 2 snuifjes gemalen muskaatnoot, 2 eieren, 50 g kaascrackers, 20 g bloem, olijfolie.

1 Warm de oven voor op 200°C (stand 6/7). Beboter een vierkante bakvorm.

2 Giet de melk in een kookpot en breng aan de kook. Strooi er, wanneer de eerste kookbelletjes verschijnen, het griesmeel in, onder voortdurend roeren. Laat verder koken op een zacht vuur en blijf vooral roeren. Haal van het vuur zodra de melk is ingedikt.

3 Voeg de geraspte Comté, een snuifje zout, wat peper en twee snuifjes muskaatnoot toe en daarna de eieren. Meng, giet de bereiding in de bakvorm en zet opzij.

4 Verkruimel de crackers en voeg de bloem en de stukjes koude boter toe. Kneed tot een korrelige massa. Smeer uit over de griesmeelpap, zet in de oven en laat 35 minuten bakken.

5 Haal de cake uit de oven, laat hem wat afkoelen, snij in stukken en leg op de borden. Giet er een klein scheutje olijfolie over en dien op.

Carpaccio van rode biet met Comté

Recepten: Comté, daar kan je wat mee!
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

2 gekookte rode bieten, 150 g Comté, 2 jonge witte uitjes, 30 g walnoten, zout, 4 koffielepels notenolie, 4 eieren, een halve koffielepel poeder van Espelettepepertjes.

1 Schil de rode bieten, snij ze in fijne plakjes en verdeel ze over de borden. Schik de plakjes zo dat ze mekaar wat overlappen.

2 Snij nu ook de Comté in plakjes en verdeel over de rode bieten.

3 Pel de uitjes, hak ze fijn en strooi ze over de carpaccio van rode biet. Hak de walnoten in stukjes en verdeel ook die over de borden. Voeg zout toe en overgiet met wat notenolie.

4 Laat de eieren zes minuten koken in zout water. Dompel ze daarna onder in koud water. Verwijder voorzichtig de schaal, zonder de eieren te beschadigen.

5 Leg een ei in het midden van elk bord en snij het doormidden. Werk af met poeder van Espelettepepertjes en dien meteen op.

Perentaart met Comté

Recepten: Comté, daar kan je wat mee!
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

200 g bloem, zout, 100 g zachte boter, 3 eierdooiers + 2 eieren, 60 g geraspte Comté, 25 cl room, zout, peper van de molen, 2 Williams-peren.

1 Strooi de bloem in een kom met een snuifje zout. Maak een putje in het midden, doe er de boter en één eierdooier in en kneed met de vingers. Voeg indien nodig wat water toe zodat je een homogeen deeg bekomt.

2 Rol de deegbol uit tussen twee vellen bakpapier en zet het deeg een uur koel.

3 Verwarm de oven voor op 180°C (stand 6).

4 Beboter een taartvorm, leg er het deeg in met het vel bakpapier waarop het rust. Haal aan de rand het teveel aan bakpapier weg en doorprik het deeg met een vork. Bedek met bakparels, zet in de oven en laat 10 minuten bakken.

5 Haal de taartvorm uit de oven, laat wat afkoelen en verwijder de bakparels.

6 Klop de twee eieren en de twee resterende eierdooiers op in een grote kom. Voeg de geraspte Comté, de room, wat zout en flink wat peper toe. Giet de bereiding over de taartbodem.

7 Was de peren, dep ze droog, snij ze in de lengte in vier en verwijder het klokhuis. Snij de kwartjes nog eens in de lengte doormidden tot schijfjes en schik ze in de taartvorm.

8 Laat nog 25 tot 30 minuten verder bakken in de oven. Dien lauw op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content