Thassos, eiland in het groen
Een Grieks eiland dat nog niet overspoeld wordt door feestende of cultuurminnende toeristen, en zeker de moeite waard is om te ontdekken? Dat is Thassos, het meest noordelijke eiland in de Egeïsche zee.
Thassos was door zijn ligging en natuurlijke rijkdommen altijd al een rijk eiland. Dat zie je aan de archeologische sites in hoofdstad Limenas en daarbuiten. De Oude Grieken bouwden er een theater op de helling van de heuvel boven de stad, met de azuurblauwe Egeïsche zee als ideale achtergrond voor de tragedies die er werden opgevoerd. Het archeologisch museum geeft je een inkijk in het rijke verleden van het eiland, dat al sinds het neolithicum bewoond is. Pronkstuk is de 2.600 jaar oude naakte jongeman, of kouros, van 3,5 m hoog.
De ringweg rond het eiland volgt de 100 km lange kustlijn, waardoor de stranden makkelijk bereikbaar zijn: goed uitgeruste zandstranden, kleine door rotsen en pijnbomen omzoomde stranden,... Sommige, zoals Saliara of Marble Beach, werden gevormd door het sneeuwwitte marmer dat Thassos als sinds de Oudheid exporteert en dat zou gebruikt zijn voor de bouw van de Hagia Sophia in Istanboel. Wij vleien ons neer op een strand bij het schiereiland Aliki, maar niet voordat we op de heuvel ernaast de restanten van de tempel ter ere van de Dioskouroi, de beschermers van de zeelui, hebben bezocht. Een bewijs dat de plek al aanzien had in de 7de eeuw voor Christus. Maar je vindt er ook twee vroegchristelijke tempels uit de 5de eeuw. Nu is het een idyllische plek waar je kan uitwaaien en wandelen tussen olijfbomen, wilde bloemen en eeuwenoude geschiedenis.
Bronnenland
Vanuit het dorp Potamia kan je te voet naar de hoogste top van het eiland, de Ipsarion (1.204 m). Een stevige tocht van vijf uur, heen en terug. Wij huren een 4×4 en maken een tussenstop in het Panagoudaklooster. Het donkere kerkje met orthodoxe iconen werd 250 jaar geleden gebouwd. In 1975 werd het klooster nog uitgebreid, maar slechts vijf monniken durfden naar deze afgelegen plek te verhuizen. Vandaag is broeder Epiphanios, een verwoed wandelaar met een mooie collectie wandelstokken, de enige bewoner.
In Maries, een authentiek bergdorp, heeft zowat elk huis zijn eigen wijnrank en elke familie haar eigen recept voor Tsipouro, een kruidige brandewijn ( 55°) die we proeven op het schaduwrijke dorpsplein. Straf spul. Verder richting top vallen tussen de pijn- en olijfbomen de vele kleurige bijenkasten op. Imkers verkopen er hun donkergele, stroperige honing aan geïmproviseerde kraampjes. Helemaal boven worden we beloond met een schitterend zicht op het hele eiland en kunnen we het vasteland en de mythische berg Athos zien.
Dat Thassos zo groen is, dankt het eiland aan zijn 200 bronnen. Spot je een plataan, dan is er zeker een bron in de buurt. De legende wil zelfs dat de aartsengel Michaël een bron heeft doen ontspringen in het zuidoosten van het eiland, waar nu het grootste klooster van Thassos staat. De strakke architectuur en kleurige bloembakken steken schril af bij de steile rotswand waarop het klooster werd gebouwd. Dit is zonder twijfel de meest onherbergzame kant van het eiland.
Een dorp dat mooi gebruik maakt van de bronnen is Panagia. Het klare water stroomt er letterlijk van de straatstenen. We volgen de kanaaltjes naar boven tot bij een romantisch pleintje met bomen in de vorm van een hart. Niet verwonderlijk dat wie van de bronnen van Panagia drinkt, volgens de legende op slag verliefd wordt. We bezoeken hier de olijfoliemolen van de familie Sotirelis, die tot de jaren 1960 is gebruikt was. Cleopatra, vierde generatie olijfboeren, wijdt ons in in de geheimen van de Thassosolie en -olijven, donkere olijven gedroogd in zout.
Vreemd genoeg hebben al die bronnen nergens een natuurlijk meer gevormd. Het enige meer werd kunstmatig aangelegd om water te vergaren voor de olijfgaarden. Vandaag staat het deels droog en heeft de natuur de plek ingepalmd. Maar met wat geluk en flink wat regen klatert de waterval.
Praktisch
ERHEEN. TUI vliegt van mei tot september rechtstreeks vanuit Zaventem naar Kavala (met een tussenstop op Lesbos). Van daaruit met de bus naar de haven Keramoti (15 min) waar je de veerboot neemt naar Limenas (45 min).
LOGEREN. Wij verbleven in Alexandra Beach Thassos Resort & SPA nabij het dorpje Potos.
MEER WETEN?www.emtgreece.com/en/islands/thasos
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier