© getty images

Tijd voor een warme winterjas

Wanneer het echt gaat vriezen, moet je ook sommige buitenplanten beschermen, of het nu om kuipplanten gaat of soorten in volle grond.

Winterharde heesters en tuinplanten in volle grond hebben als het vriest geen bescherming nodig. Wel moet je eraan denken om de plantdelen die door de vorst zijn aangetast, weg te snoeien als de lente eraan komt.

Anders is het gesteld met soorten die wel licht vorstgevoelig zijn, ook al mogen ze buiten overwinteren (planten uit winterhardheidszones 10 tot 8). Kleinere planten in deze groep snoei je best in tot tegen de grond, om ze daarna te bedekken met dode bladeren. Geef ze indien mogelijk ook een lichte bescherming tegen de regen.

Grotere planten en heesters in dezelfde groep moet je beschermen met een winterhoes. De meest esthetische keuze is een bamboescherm of een kokosmat. Voor echt vorstgevoelige planten die onmogelijk in huis kunnen overwinteren, bestaat er nu een leuke en voordelige oplossing: wikkel slingers van ledlampjes rond gebladerte, stam en basis. En verbindt die slingers met een thermostaat, zodat de lampjes vanzelf aanfloepen bij vrieskou. Zo zorg je tegelijk voor een beschermend microklimaat rond je plant én een magische sfeer in je tuin.

Dek verder ook je planten in potten en kuipen dicht. Zelfs van de meest winterharde soorten moet je de wortels beschermen omdat ze te weinig grond hebben om die te isoleren. Gebruik houten spietjes of isolatiemateriaal om de potten hoger te plaatsen en bescherm de plant tegen de strakke noorden- en oostenwind met een wikkel van noppenfolie, een winterhoes of een rol juteband. Die je uiteraard weer verwijdert zodra het zachter wordt.

Met dank aan Jean-Luc Wanzoul, professor aan de Technische Tuinbouwschool van Gembloux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content