Trendy bubbels en toch geen champagne
Voor een crémant, een cava of een prosecco betaalt u minder dan voor een champagne. Toch is de kwaliteit bij deze drie trendy schuimwijnen vaak een aangename verrassing.
Zowel de crémants uit Frankrijk als de cava’s uit Spanje en de prosecco’s uit Italië zijn bezig aan een doorbraak. Ze zijn niet meer zo goedkoop (? 7 tot ? 13 voor een goede kwaliteit), maar nog altijd goedkoper dan een klassieke champagne. De crémants en de cava’s worden bovendien gemaakt volgens precies dezelfde methode als de champagne ( méthode champenoise). Dat betekent onder meer dat ze een tweede keer op de fles gisten en geregeld een kwartslag gedraaid worden. Op het einde van de productie wordt een soort van likeurwijn toegevoegd (naargelang hij droger of zoeter moet zijn).
Crémants: een breed palet romigheid
Crémants zijn mousserende wijnen uit zeven Franse regio’s. Meer dan de helft komt uit de Elzas ( crémant d’Alsace), al kennen ook de crémants uit de Loirestreek een groeiend succes. Hun smaak wordt meestal als romig, subtiel en elegant omschreven. De bubbels zijn minder scherp-mineralig dan in sommige andere schuimwijnen. Dat valt te verklaren door de vrij strenge wettelijke vereisten. De kwaliteit van een gemiddelde crémant kan vandaag dan ook de vergelijking met een gemiddelde champagne doorstaan. Bij crémants zult u trouwens ook millésimés, rosés en blancs de blancs (alleen witte druiven) aantreffen.
Toch bestaan er flink wat smaakverschillen. Zoekt u bubbels met veel bloementoetsen, ga dan voor een crémant d’Alsace of een crémant de Limoux. Zoekt u meer pit, dan zult u houden van een crémant de Die, een crémant du Jura of zelfs een crémant de Bordeaux. Wilt u veel fruitigheid, dan is een crémant de Loire aangewezen.
Cava’s: verrassende ontdekkingen
Cava is de verzamelnaam van schuimwijnen die volgens de méthode champenoise gemaakt worden in Catalonië, vooral in de Penedésstreek, ten zuidwesten van Barcelona. De basiswijn komt van drie Spaanse druivenrassen (xarello, macabeo en parellada), bij de tweede gisting moet hij ten minste 9 maanden rijpen op de moer.
Drinkt u graag zeer droog, kies dan eerder een brut nature of een extra brut dan een brut. Bij de cava’s is brut immers een ietsje zoeter dan de smaak die we bij deze term gewoon zijn. Hebt u liever een zoetere smaak, neem dan een extra-seco of seco. Rosé cava bestaat eveneens.
De beste cava’s dragen de vermelding Gran Reserva (drie tot zes jaar gerijpt).
Prosecco: als het zachter mag zijn
Prosecco is een Italiaanse schuimwijn die van lokale druiven gemaakt wordt in een gebied zo’n 50 kilometer ten noorden van Venetië. Geen méthode champenoise hier, wel een tweede gisting in een grote tank waarin het koolzuurgas snel en volledig oplost in de basiswijn. Dat leidt tot zeer fijne, zachtbruisende belletjes. Prosecco heeft een ietwat zoetige smaak en een eerder laag alcoholgehalte (5,5 tot 7 %). Dat maakt hem uitstekend geschikt als aperitief. Let op de afkorting DOC (Denominazione de origine controllata) op het etiket.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier