Verfrissende soepen
01-07-2010, 00:00
Bijgewerkt op: 19-09-2023, 08:47
Zin in iets anders dan gaspacho? Met deze recepten voor koude soepen kunt u uw tafelgenoten ongetwijfeld verrassen.
Koude crèmesoep van paprika met Mascarpone
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 500 g rode paprika, ontdaan van het vel
- 250 g Mascarpone
- 100 g witte rijst
- 1 liter runderbouillon
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 kruidentuiltje (tijm en laurier)
- 10 cl olijfolie
- 1 koffielepel piment d’Espelette of een ander chilipepertje
- peper en zout
Bereiding
- Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes uit de paprika en snijd deze in blokjes
- Pel de uien en de knoflookteentjes en hak deze fijn
- Verwarm de olijfolie in een kookpot op hoog vuur en bak de ui en het knoflook gedurende 4 – 5 minuten goudbruin
- Matig het vuur en voeg de paprika toe. Laat al roerend gedurende 5 minuten stoven.
- Overgiet met de runderbouillon toe en breng aan de kook.
- Voeg de rijst en het kruidentuiltje toe
- Sluit de kookpot met een deksel en laat 20 minuten zacht koken
- Verwijder na afloop het kruidentuiltje en mix het geheel.
- Voeg beetje bij beetje op een zacht vuurtje de Mascarpone toe en roer goed.
- Hak de chilipeper zeer fijn en voeg een koffielepel toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
IJskoude komkommersoep met groene appel en koriander
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 komkommer
- 5 groene appelen
- 4 kleine, witte uien
- 1 onbehandelde limoen
- 8 cl olijfolie
- 8 takjes verse koriander
- 2 takjes dille
- oe koffielepel Tabasco
- zwarte peper
- zout
Bereiding
- Schil de appelen en snijd ze in vier
- Maak de komkommer schoon en snijd deze in ronde schijfjes
- Schil van de limoen 4 mooie zestes
- Schil de limoen verder en pers deze uit.
- Doe in de kom van uw mixer de appelen, de komkommer, de schoongemaakte ui, de korianderblaadjes, het limoensap, de takjes dille, de olijfolie en de tabasco.
- Mix alles goed fijn.
- Breng op smaak met peper en zout
- Plaats de soep gedurende minstens een uur in de koelkast.
- Dien op in glaasjes die u gekoeld heeft in de vriezer en versier met de zeste van de limoen.
Koude soep met groene asperges
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 75 cl runder- of kippenbouillon
- 500 g groene asperges (schoongemaakt en in stukjes gehakt)
- 12 soeplepels vloeibare room
- 2 eigelen
- 1 snufje griessuiker
- Zout en peper
Bereiding
- Blancheer de asperges in licht gezouten water met een snufje griessuiker.
- Giet de asperges af.
- Doe de asperges in een kookpan en overgiet met de bouillon.
- Voeg een beetje zout toe en laat gedurende 15 minuten met een deksel koken op een matig vuur.
- Haal van het vuur en mix de bereiding. Laat afkoelen.
- Meng in een kom de eigelen met 6 soeplepels room. Meng dit voorzichtig onder de aspergesoep.
- Meng zorgvuldig zodat het geheel goed gebonden is.
- Zet de soep nog 5 tot 8 minuten op een zacht vuurtje. Blijf regelmatig roeren. Zorg dat de soep niet aan de kook raakt!
- Giet de soep door een puntzeef.
- Laat gedurende minstens een uur afkoelen in de koelkast.
Avocado-sinaasappelsoep
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 rijpe avocado’s
- 4 soeplepels sinaasappelsap
- 1 soeplepel geraspte sinaasappelschil
- een snufje geraspte gember
- 1 tl zout
- een snufje zwarte peper
- 2,5 kopjes melk
Bereiding
- Schil de avocado’s en verwijder de pit. snij het vruchtvlees in stukken.
- Breng het sinaasappelsap aan de kook en voeg de sinaasappelschil toe.
- Haal na 10 sec. van het vuur en laat even afkoelen.
- Voeg de avocado’s toe en breng op smaak met de gember, het zout en de peper.
- Mix in de blender terwijl u beetje bij beetje de melk toevoegt.
- Serveer ijskoud.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier