Wees inbrekers te slim af!

De jongste weken zien we een nieuwe golf van inbraken en homejackings in meerdere streken van het land. Inbrekers lijken steeds gehaaider en driester te worden, maar toch kunt u nog slimmer zijn. Neem deze tips van vandaag zeker ter harte.

Inbrekers en homejackers gebruiken vandaag nieuwe hulpmiddelen, listen en vormen van communicatie om ons te verschalken. En om gestolen goederen te gelde te maken. Maar met de hierna beschreven tips en acties kunnen we hun kansen op succes heel wat verkleinen!

1. Laat een gratis adviseur uw huis checken

Vrijwel elke politiezone in ons land beschikt nu over diefstalpreventie-adviseurs, die gratis onze woning komen bekijken en adviezen geven om die inbraakveiliger te maken. Ze komen niet alleen ééngezinswoningen checken, maar ook appartementen, zelfstandige handelszaken, bedrijven en bouwwerven.

Helaas doen we nog veel te weinig een beroep op deze specialisten. Nochtans volstaat één telefoontje naar het commissariaat van de lokale politie om een gratis checkup aan te vragen, zeggen Steven Vanderkimpen en Hendrik Hubeau, de diefstalpreventie-adviseurs van de politiezone Ronse.
“Bij een bezoek letten we vooral op de tekortkomingen in de beveiliging”, zeggen ze. “De tekortkoming die we nog altijd het vaakst aantreffen, is een onbeveiligd slot. Wij adviseren cilinderveiligheidssloten waarvan de cilinder onzichtbaar is afgesloten met een rozet. Niet alleen op de voordeur, maar ook op de achterdeur. Verder checken onze adviseurs onder meer nog de volgende zaken:
– bebben de ramen en de terrasdeur een opzetslot met een draaischakelaar?
– bebben inbraakgevoelige ramen veiligheidsglas?
– zit er een beveiliging op de rolluiken?
– is er aan de achterkant van de woning een schrikverlichting met sensoren geplaatst? En hangt die verlichting hoog genoeg?”

2. Bewaar waardevolle zaken op de juiste plaats

“Bewaar waardevolle voorwerpen vooral niet in de woonkamer, de badkamer of de slaapkamer, raden onze adviseurs aan. Kies een kamer of een plaats die veel minder voor de hand ligt. Nog beter is een in de muur verankerde en brandveilige kluis. Andere mogelijkheden: huur een bankkluis en bewaar daar de meest waardevolle bezittingen wanneer u met vakantie gaat.”

Een alarminstallatie vinden de adviseurs niet essentieel, tenzij voor vrijstaande villa’s. “In dat geval leggen we de bewoners uit hoe ze een installatie kunnen registreren bij de politie. Dat laatste moet echter alleen gebeuren wanneer ze niet werken met een abonnement bij een alarmcentrale van een firma. Doen de bewoners dat wel, dan zorgt de firma voor de registratie.”

3. Gebruik de fiscale aftrek

Met de bezuinigingen zijn nogal wat fiscale aftrekposten gesneuveld, maar niet de aftrek voor uitgaven ter beveiliging van een woning. Zowel eigenaars als huurders kunnen hiervan gebruik maken. Het gaat dan onder meer om uitgaven voor inbraakwerend glas, voor veiligheidssloten, voor beveiligingssystemen op ramen, luiken, lichtkoepels, keldergaten en hekken, voor een anti-ophefsysteem van een elektrische garagepoort en voor alarminstallaties.

Rijk zult u van de fiscale aftrek niet worden, maar alle beetjes helpen. Voor het aangiftejaar 2012 is de vermindering maximaal ? 710 per woning. Verder mag de aftrek niet meer dan de helft van de uitgaven bedragen. Het werk moet gebeuren door een erkende aannemer. En zoals dit het geval is voor de meeste vormen van fiscale aftrek, kunnen mensen die geen belastingen betalen, hiervan niet genieten.

4. Let op bij begrafenissen en familiefeesten

Een nieuwe werkwijze van inbrekers bestaat erin nuttige informatie te halen uit overlijdensberichten in de krant, uit rouwbrieven of uit aankondigingen van bruiloften of andere familiefeesten.

Het gebeurt nog steeds dat op een rouwbrief of op een uitnodiging voor een bruiloft adressen van de nauwste verwanten van de overledene of adressen van de ouders van het bruidspaar vermeld worden. Voor kandidaat-inbrekers is dat een buitenkans: ze kunnen met grote zekerheid weten dat er op de vermelde adressen niemand thuis zal zijn tijdens de begrafenisplechtigheid of tijdens het bruiloftsfeest.

De beste preventie is dan ook: vermeld op een rouwbrief of een overlijdensbericht geen enkel adres van een familielid en evenmin de naam van de woonplaats van familieleden. Beperk u tot het adres van de begrafenisondernemer. Voor een bruiloft kan het adres van het feest volstaan. Beveiligingsfirma’s bieden nu zelfs de mogelijkheid om uw woning te bewaken terwijl u naar een begrafenis of familiefeest bent.

5. Word voorzichtiger op Facebook

Vroeger waren er mensen die een bordje aan de voordeur hingen “We zijn afwezig tot 14 mei”. Of eenzelfde boodschap achterlieten op hun antwoordapparaat.

Vandaag lijkt Facebook het nieuwe bordje aan de deur te zijn. Ondanks alle waarschuwingen zijn er nog altijd mensen die op sociale media vrolijk aan de wereld aankondigen dat ze op een daguitstap gaan, op vakantie vertrekken, een nieuwe auto hebben gekocht of een duur juweel hebben gekregen. Daarmee geven ze carte blanche aan inbrekers. Cybercriminelen kunnen erin slagen uw adres en andere privé-gegevens te achterhalen.

Wees ook voorzichtig om mensen die u nauwelijks kent als Facebookvrienden te aanvaarden. Vrienden van vrienden van vrienden kunnen mensen met oneerlijke bedoelingen zijn!

6. Maak het autodieven en homejackers moeilijker

Natuurlijk moeten we niet de dappere held gaan uithangen als we bezoek krijgen van inbrekers of homejackers. Kalm blijven en vooral geven of doen wat de dieven vragen is de regel. Tracht niet in discussie te gaan of een gevecht te beginnen.

Dit kunt u wel doen:

  • Steek veel licht aan in huis en maak lawaai als u verdachte geluiden hoort: inbrekers willen vooral niet herkend worden.
  • Observeer de daders zo goed mogelijk om later een nuttige beschrijving aan de politie te kunnen geven.
  • Probeer te zien in welke richting en met welk vervoermiddel de inbrekers wegvluchten.
  • Maak er vanaf vandaag een gewoonte van uw autopapieren altijd uit de auto te nemen, als u ergens parkeert. Doe dit óók als u de auto voor uw deur achterlaat en zelfs als hij in de garage staat. Autodieven of homejackers zullen meer last hebben als ze niet over de originele documenten beschikken. Eén nadeel: de kans is groot dat u de autopapieren geregeld thuis laat liggen als u weer vertrekt. Nog beter: laat uw autoruiten chemisch merken. Dit kunt u laten doen door een gespecialiseerd autoglasbedrijf (type Carglass) . Er zijn ook gemeenten die soms een gratis merkactie organiseren in samenwerking met zulk een bedrijf. Hierbij wordt op chemische manier (dus niet met inkerven) een nummer ingebracht in elke ruit van de auto. Dit nummer wordt opgeslagen in de gegevensbank van het bedrijf. Als autoruiten gemerkt zijn, kan uw gestolen auto sneller herkend worden. En kost het veel geld aan de dieven om de ruiten te laten vervangen.


7. Denk ook aan fietsen en e-bikes

Ongelooflijk hoe vaak we onze dure allroundfiets, koersfiets of elektrische fiets zo maar los – en bijna grijpklaar – stallen in onze garage of in een tuinhuis of opbergruimte. Soms zelfs gewoon buiten op het terras.

Het is vandaag echt geen overbodige moeite onze tweewielers met een degelijke ketting vast te maken aan een vast onderdeel van de ruimte of de plaats waar we ze achterlaten. En uiteraard moet een tuinhuis altijd op slot.

8. Neem foto’s

Als u dit leest, duid dan meteen een dag in uw agenda aan waarop u de moeite doet om een foto te nemen van alle waardevolle voorwerpen in huis – van elk juweel over kunstwerken en verzamelobjecten tot dure toestellen. Sla de foto’s op een usb-stick of een cd-rom op. Bij diefstal kunt u op deze manier aan de politie en aan de verzekeringsmaatschappij meteen een beeld van het gestolen voorwerp tonen (ook als uw computer gestolen is!). De politie kan de beelden snel doorsturen en zo de opsporing vergemakkelijken.

“Als de bewoners dat moeilijk kunnen, nemen we voor hen foto’s van de waardevolle objecten in huis en slaan we die op een cd-rom op”, horen we nog van Steven Vanderkimpen en Hendrik Hubeau. “Ook dat maakt deel uit van de gratis service van de diefstalpreventie-adviseurs.”

9. Vergeet de klassieke tips niet...

Natuurlijk blijven alle klassieke tips om inbraken te voorkomen nog altijd geldig. We laten dus geen sleutel achter onder de mat of onder een plantenbak. We laten geen ladder rondslingeren rond het huis. We laten geen kostbare spullen – inclusief ons grote flatscreen of onze laptop – zichtbaar voor voorbijgangers. En als we met vakantie gaan vragen we aan familieleden of buren om onze woning een bewoonde indruk te geven: de brievenbus leegmaken, de rolluiken ophalen en neerlaten, ’s avonds zo mogelijk de verlichting een tijd laten branden...

10. ... en houd de toekomst in de gaten

Ondertussen loopt in drie politiezones – Mechelen, Antwerpen en Dendermonde – een proefproject met de nieuwste methode inzake diefstalpreventie: sdna-beveiliging. Dat is een spray waarmee we een synthetisch dna (sdna) op waardevolle objecten kunnen spuiten. De onzichtbare vloeistof bevat een unieke code met de gegevens van de eigenaar en wordt zichtbaar onder UV-licht of soortgelijke scanners. In de testwijken waar bewoners hun waardevolle voorwerpen met zulk een spray bespoten hebben, hangen posters die vertellen dat de wijk met sdna beveiligd werd. Het moet blijkbaar afschrikken, want volgens de politie is het aantal inbraken in een testwijk van Sint-Gillis-Dendermonde met 70 % gedaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content