Wijn serveren volgens de kunst
Als aperitief, bij het eten of gewoon ter degustatie... een flesje wijn wordt wel vaker bovengehaald. Maar weet u hoe het precies hoort? Enkele basisregels...
De juiste temperatuur
Als je gasten ontvangt, wacht dan niet tot het laatste moment om de wijn uit de kelder te halen of hem in de koelkast te leggen: wijn geeft zijn aroma’s pas prijs als hij op de juiste temperatuur wordt geserveerd.
Vandaag wordt rode wijn iets frisser geschonken dan pakweg 20 jaar geleden: grand cru’s met veel tannine worden nog altijd op 18°C ontkurkt, maar het merendeel van de rode wijnen schenk je tegenwoordig bij een lagere temperatuur (op maximum 15°C voor bourgognes bijvoorbeeld). Hou voor witte wijn een temperatuur tussen 8 en 15°C aan, naar-gelang het om een droog wijntje gaat of een grand cru. Mousserende wijnen en andere champagnes komen het best tot hun recht bij 6°C.
“Het is altijd beter een wijn iets te fris te scneken dan te warm”, vindt Fabrizio Bucella, expert-sommelier en professor aan de oenologieschool Inter Wine & Dine. “Een wijn warmt sneller op dan hij afkoelt! Daarom kan het nuttig zijn ijsemmers in de buurt van de tafel te voorzien. Zo kan de wijn tijdens de maaltijd fris worden gehouden mocht dat nodig zijn.”
Kurksmaak herkennen
Dat een wijn naar kurk ruikt of smaakt, komt omdat de kurken stop van de fles een molecule in de wijn heeft verspreid. Niet iedereen neemt die molecule even snel waar en soms wordt de kurkgeur verward met die van bezinksel, mufheid of kleine zwaveltoetsen die vaak vrijkomen bij het openen van een jonge wijn (een fles van 2010 of jonger). Om tegenslag te vermijden, open je de fles dus best wat op voorhand. Aarzel niet om bij een onaangename geur of smaak de wijn in een karaf te gieten en enkele minuten te wachten. De onaangename geur van jonge wijn gaat vanzelf weg, maar de kurkgeur en -smaak blijft hangen.
Correct schenken
Dat is een hele kunst: als de wijn te traag uit de flessenhals loopt, wordt hij onstuimig en zal er onvermijdelijk een druppel op het tafellaken naast het glas belanden. “Om dit te voorkomen moet je de wijn vlot ingieten en de fles met een snelle kwartslag terug rechtop brengen?” legt de oenoloog uit. “Zo kan je de druppel met een kleine servet opvangen. Nog makkelijker is een Dropstop© te gebruiken, een klein aluminium schijfje dat je opgerold in de flessenhals duwt waardoor de druppel uitblijft en je veel gerichter kan inschenken.”
Glazen spoelen of wisselen
Schakel je van een witte wijn op een rode wijn over of vice versa, dan kan je beter van glas wisselen. Maar geen enkele wijnkenner reinigt zijn glas met water tussen twee rode of twee witte wijnen. “Wil je echt niet dat twee cru’s vermengd raken, giet dan een druppel van de nieuwe wijn in het glas, wals hem rond en giet hem weg. Deze techniek is ook handig om de geur van vaatdoek of muffe kastlucht uit het glas weg te nemen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier