Winterse bloembakken kleuren uw terras of balkon
Doodjammer toch dat we nog zo weinig van onze bloembakken, kuipen en potten gebruik maken om ook in de herfst en de winter kleur te brengen op het terras en het balkon. Des te meer als we geïnvesteerd hebben in mooie en dure potten en kuipen....
Toch moet u niet meer doen dan de uitgebloeide zomerbloeiers verwijderen en ze vervangen door winterbloeiers en/of door planten die in de koude maanden aantrekkelijk blijven. Ze zijn nu volop te koop in tuincentra en bij boomkwekers.
Met Erica carnea
Erica carnea (winterheide) is een populaire plant in winterse bloembakken. Ze bloeit van november tot april met roze, witte, paarse of rode bloemen.
Voorbeeld 1: hier is Erica carnea gecombineerd met enkele plantjes witte chrysanten. Als de chrysanten zijn uitgebloeid, kunt u ze vervangen door witte cyclamen.
Voorbeeld 2.
Een mooie combinatie van rood en groen! Erica carnea is in het midden van de bak geplant en omringd met klimop (Hedera ‘Montgomery’) en struikjes Pernettya mucronata (ook Gaultheria mucronata genoemd). Deze struikjes hebben een roodgroene bladkleur vanaf de nazomer en rode besjes (soms roze of wit).
Met miniconiferen
Nogal wat coniferen zijn tegenwoordig te vinden in miniversies die niet groter worden dan 50 of 70 cm. Ze zijn meiden voor alle werk en goed vorstbestendig. Ze doen het prima in een wat diepere bak of kuip.
Voorbeeld 3:
Deze bakken met miniconferen en kleine Skimmia’s (variëteit “Kew Green”) spelenmooi met de verschillende tinten groen en met de verschillen in hoogte en vorm.
Voorbeeld 4:
Dit fraaie spel van groene tinten en bladvormen ontstaat door de combinatie van enkele miniconiferen (variëteit “Golden Crest”) met de siergrassoort Carex en enkele plantjes Hebe Katrina (een kleine heester, ook bekend als struikveronica).
Met cyclamen
In tuincentra vindt u de hele winter door potjes met winterharde cyclamen in wit, roze of violet. Ze bloeien van december tot maart. Is de bloei voorbij, dan kost het niet veel geld ze te vervangen.
Voorbeeld 5:
Een verrassende combinatie van miniconifeertjes met roze cyclamen en witroze viooltjes. Ook viooltjes zijn gemakkelijk in potjes te vinden en bestand tegen lichte vorst.
Voorbeeld 6:
Witte cyclamen komen piepen tussen miniconifeertjes.
Met siergrassen
Siergrasplantjes zijn niet alleen goed vorstbestendig, maar zorgen ook voor speciale effecten. Ze laten zich goed combineren met planten waarvan het blad in de herfst mooi verkleurt.
Voorbeeld 7:
Hier ontstaat een strak effect door vierkante bakken uitsluitend te vullen met plantjes Festuca glauca (blauw schapengras). Deze soort heeft een fijn, blauwgroen blad.
Voorbeeld 8:
Een héél decoratief spel van bladkleuren door de combinatie van de siergrassoort Carex met plantjes Heuchera (een vaste plant met prachtig herfstblad). Als de Heuchera helemaal afgestorven is, kunt u ze vervangen door Erica of door miniconifeertjes.
Twee tinten grijs
Planten met een grijs blad ogen heel stijlvol. Twee aanraders voor winterse bloembakken zijn het viltige kruiskruid (Senecio cineraria of Cineraria maritima) en de minder bekende maar prachtige Calocephalus brownii met naaldvormige takjes. Beide soorten vragen wel om een zonnige standplaats uit de wind.
Voorbeeld 9:
Héél chique is deze combinatie van de twee net genoemde soorten in een ondiepe, ronde pot. Kan ook (tijdelijk) dienen als geraffineerde tafelversiering.
Voorbeeld 10:
Plantjes Calocephalus brownii in het gezelschap van miniconifeertjes en witte chrysanten. Ook deze pot mag tijdelijk naar binnen verhuizen als decoratie (of als het heel hard vriest). Eens de chrysanten zijn uitgebloeid en verwijderd, blijft de rest mooi.
Praktisch
Het liefst vervangt u de aarde van de zomerbloeiers door verse potgrond. Bemeste potgrond is echter niet nodig.· Onder een laagje sneeuw of rijm kunnen onze combinatie nog mooier ogen, maar bij echt strenge vorst doet u er toch beter aan de potten of bakken binnen te halen in een niet-verwarmde ruimte.
De invloed van vorst kunt u verminderen door de binnenkant van de bak, de kuip of de pot te bekleden met noppenfolie of stro. De bekleding moet onder de bovenrand blijven, zodat ze onzichtbaar wordt wanneer de pot is gevuld.
Ook in de winter hebben bloembakken water nodig als het niet regent. Alleen als u vriest mag u nooit water geven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier