Zet je boom in de bloemetjes
Een tapijt van blauwe anemonen of van narcissen aan de voet van een oude boom. In Engeland en Ierland zie je het vaak. Het levert in het voorjaar altijd een charmant plaatje op. Zo pak je dat aan.
Geen pittoresker tuintafereel in de lente dan een onregelmatig tapijt van wilde bloemen aan de voet van een boom. Aan de andere kant van het Kanaal kom je dit vaak tegen. Bij ons wordt de vrije ruimte onder een boom nog al te vaak als een nogozone voor bloemen gezien. Door de overhangende takken en boomwortels komt de bodem onder een boom wel eens licht tekort en dringt de regen niet altijd door het dikke bladerdek door. Maar dat wil lang niet zeggen dat je er helemaal niets mee aan kan. Voorjaarsbollen, bijvoorbeeld, staan in bloei wanneer je boom nog kaal is en gedijen er dus prima. En later op het jaar zijn ook sommige vaste planten met oppervlakkige haarwortels tevreden met dat gedempte licht.
4 soorten waarmee je een boom kan opvrolijken
- Voorjaarsbollen. Krokussen, hyacinten, tulpen, blauwe druifjes, narcissen, sneeuwklokjes... Al deze zonnestraaltjes aan het eind van de winter hebben geen diepe wortels en krijgen in die periode van het jaar voldoende zonlicht. Ze weten zich dan ook perfect aan te passen aan het leven aan de voet van een boom. En dat geldt ook voor de Napolitaanse cyclaam in de herfst.
- Vaste planten en bodembedekkers. Ook deze mix stelt zich tevreden met weinig licht en weet zich aan de aanwezigheid van boomwortels aan te passen: lievevrouwebedstro, akelei, blauwe anemoon, sint-janskruid, maagdenpalm, pachysandra, winterharde geranium, sleutelbloem...
- Eenjarigen. In de winkel vind je mengelingen van eenjarige bloemen om te zaaien, die specifiek geschikt zijn voor de leefomstandigheden onder een boom.
- En voor de durvers: de klimplanten. Ze bevolken niet alleen de voet van de boom, maar zetten ook de hele boomstam mee in de bloemetjes. Sommige klimplanten zoals clematis, jasmijn, rozenstruik en kamperfoelie kunnen het heel goed vinden met bomen en veranderen ze in prachtige bloemendragers.
3 sleutels tot succes
- Laat rond de boom een straal van 30 cm plantvrij.
- Creëer de nodige plantruimte tussen de boomwortels door zo diep mogelijk de aarde ertussen weg te graven zonder de wortels te beschadigen. Meng die aarde met compost en gebruik ze opnieuw om er je bloemen mee aan te planten.
- Druk de aarde goed aan en geef net na het planten overvloedig water. Vooral het eerste jaar is het belangrijk dat je de planten en bloemen aan de voet van je boom geregeld bewatert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier